• Showband Corio Heerlen

  • Wedstrijden Rodahal

  • WMC Kerkrade 6 t/m 30 juli 2017

  • Parkstad Limburg Stadion

  • De Rodahal

Taal

Login Formulier

Laudatio

Als secretaris van de vereniging Vrienden van het WMC wil ik, bij verhindering van onze voorzitter, graag het woord richten tot dirigent Jan Cober. Naast mij ziet u onze penningmeester Jacques Laumans. Ik spreek de heer Cober graag toe in verband met een voorgenomen huldiging van zijn persoon. Het is namelijk een goede gewoonte van de Vrienden van het WMC om tijdens een mini-WMC een musicus met bijzondere verdiensten in de Hafabra-sector te eren. Bij uw uitverkiezing in onze algemene ledenvergadering in 2006 hadden we geen rekening kunnen houden met het feit dat u afgelopen winter in de fameuze Rodahal tijdens het mini-WMC zou optreden. Dus werd uw huldiging ook met uw instemming uitgesteld en staan we hier aan het Vrijthof te Maastricht.

Geachte heer Cober, bestuursleden en musici van de Koninklijke Harmonie St. Cécile, muziekvrienden binnen en buiten het WMC.
Cober is een musicus in hart en nieren, met vele kwaliteiten, dat weten we allemaal. Een vijftal facetten, musicus, dirigent, WMC, jurylid, muziek-pedagoog zal ik belichten.

1. Musicus
Geboren in het begin van de vijftiger jaren van de vorige eeuw in het witte, pittoreske, maar bovenal muzikale stadje Thorn, gold zijn voorliefde de klarinet. Daarmee was de toon in zijn leven gezet. Cober speelde net als zijn vader klarinet bij de Koninklijke Harmonie van Thorn. Daarnaast studeerde hij klarinet en orkestdirectie aan het Conservatorium van Maastricht en studeerde daar af met Prix d'Excellence. Vanaf 1972 was Cober als eerste klarinettist actief bij het Nederlandse Omroeporkest en daarna (1977) was hij als soloklarinettist verbonden aan het Residentie Orkest. Als dirigent bekwaamde Cober zich verder bij grote namen als Willem van Otterloo, Ferdinand Leitner en Neeme Järvi.
Al musiceerde Cober in het westen hij bleef zijn geboortegrond zeker als dirigent en docent trouw.

2. Dirigent
Als dirigent heeft Cober een grote staat van dienst opgebouwd.
Cober dirigeerde bij vele Nederlandse symfonieorkesten: Het Limburgs Symfonie Orkest, Residentie Orkest, Frysk Orkest, Overijssels Philharmonisch Orkest, Noordhollands Philharmonisch Orkest, diverse NOS-orkesten, het Amsterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen.

Daarnaast was hij verschillende malen gastdirigent in Berlijn, Sydney, Boston, Ostrava en in het Spaanse Valencia.

Bovenal kennen we Cober in Nederland als dirigent van diverse fameuze harmonieorkesten. Cober begon als jongeling bij Neeritter en deze praktijkervaring heeft hem net zo gevormd als het conservatorium, zo laat Cober in 1996 weten.
In Nederland dirigeerde hij naast de harmonieorkesten van de conservatoria te Tilburg en Maastricht ook het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest (tot 1999) waar Cober oprichter van was. Cober dirigeerde verder de harmonieorkesten harmonie St. Lucia Neeritter (1970-1975), Concordia te Treebeek (1977-1983), Harmonie L'Union Heythuysen (1971-1981 en 1992-1995), de Koninklijke Harmonie "Sophia's Vereeniging" te Loon op Zand (1980-1993), de Koninklijke Harmonie van Thorn van (1984 tot 2004)en last but not least is Cober artistiek leider van de Koninklijke Harmonie "Sainte Cécile" te Eijsden (vanaf 1995 tot heden).

Cober maakte daarnaast internationaal furore als chef-dirigent van het harmonieorkest van de Europese Gemeenschap, de Banda Sinfonica uit Madrid en meer recentelijk van het Symfonisches Blasorchester Schweizer Armee Spiel. Sinds 2002 is Cober chef-dirigent van het Rundfunk Blasorchester, Leipzig. Met beide laatstgenoemde orkesten gaf hij concerten tijdens het afgelopen WMC 2005.

Maar het hart van de vrienden van het WMC ligt vandaag bij de harmoniemuziek op dat ongekende hoge niveau door orkesten uit het Zuiden onder leiding van Cober uitgevoerd. Cober dirigeerde de laatste decennia enkel Koninklijke orkesten en dat past zeker bij zijn kundigheid. Cober grossierde daarbij in eerste prijzen met lof en kampioenschappen op het hoogste nationale en internationale niveau met deze orkesten.

Loon op Zand
Met de Koninklijke Harmonie Sophia's Vereeniging uit Loon op Zand behaalde Cober eerste prijzen op het aansprekende Topconcours in Arnhem en hij werd diverse malen met hen landskampioen KNF. Jammer genoeg ontbrak Cober met dit boeiende harmonieorkest op het WMC.

3. Het WMC Kerkrade
Thorn
Maar Cober kwam mét de Koninklijke van Thorn en met de Koninklijke Ste Cécile op het WMC en hoe!
In 1993 tijdens het WMC te Kerkrade behaalde Cober met de Koninklijke van Thorn het hoogste aantal punten voor het verplichte werk in de concertafdeling en hij werd vice-wereldkampioen achter en na een verbeten muzikale broederstrijd met stadgenoot St. Michael.
In 1997 smaakte Cober met de Koninklijke Harmonie van Thorn het zoet van de wereldtitel op het WMC in de concertafdeling. Hij versloeg Loon op Zand en jawel Sainte Cécile.
In 2003 werd Cober met de Koninklijke van Thorn overtuigend winnaar van het WMC Dutch open Championships in de Rodahal te Kerkrade met onder andere een fantastische Feste Romana van Respighi.

Eijsden
In 1997 op het WMC werd Cober derde met de Koninklijke Sainte Cécile. Het was een buitengewoon verzorgde uitvoering maar Cober werd met Thorn zoals eerder gezegd wereldkampioen.
In 2001 op het WMC werd Cober met de Koninklijke Sainte Cécile vice-wereldkampioen in de concertafdeling na een titanenslag met Henrie Adams met Buñol. Het was een nipte uitslag: er zat slechts een nauwelijks te meten 15 honderdste punt tussen.
In 2007 werd Cober met Sainte Cécile overtuigend winnaar van het WMC Dutch open Championships in de Rodahal te Kerkrade, met aansprekende werken van onder meer Karl Husa en de bijna vergeten Henk Badings.

Drie maal is scheepsrecht: Het spreekt voor zich dat we Ste Cécile in 2009 op het WMC verwachten om wereldkampioen te worden!

Cobers uitvoeringen zijn te karakteriseren als lichtvoetig, transparant, speels en zangerig. In de Rodahal tijdens de WMC uitvoeringen was de spanning altijd te snijden als Cober op de bok aantrad. We zaten als muziekliefhebbers op het puntje van onze stoel. Daar gebeurde muzikaal op het hoogste niveau veel om van te genieten. Als Vrienden van het WMC hebben we enorm genoten. Bovendien bood Cobers inspirerende, baanbrekende en vernieuwende repertoirekeuze een keur aan prachtige symfonische harmoniemuziek. Gedurende vijftien jaar hield Cober de Rodahal in zijn ban. Het resultaat van al uw inspanningen was symfonische harmoniemuziek van het allerfijnste, stralende muzikaliteit van de allerhoogste orde.

Dát verdient dank én waardering en Cober dwingt respect af door met verschillende orkesten aan de wereldtop te staan! Dan behoor je tot de groten in de harmoniewereld.
Naast de uitvoerende kwaliteit van Cober is Cober ook in staat zijn kennis aan anderen over te dragen. Dat doet Cober op verschillende wijzen.

4. Jurylid
Daarvoor treedt Cober ook in Nederland op als jurylid. Maar ook als adviseur van SAMO Nederland (Samenwerkende Amateur Muziek Organisaties) drukt Cober zijn adviserende en stimulerende muzikale stempel op de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland en daarbuiten.

5. Pedagoog
Niet alleen op de bok toont Cober aan een voortreffelijk pedagoog te zijn, die zijn musici tot het uiterste kan inspireren. Ook als hoofdvakdocent verbonden aan de Conservatoria van Tilburg, Utrecht en Maastricht heeft Cober sinds 1976 jonge musici opgeleid.

Daarnaast zwaait Cober de artistieke scepter over de Bläserakademie Sachsen. Menig talent heeft Cober opgeleid en vele leerlingen meldden in hun c.v. vol trots dat Cober hun leermeester was. Cober is een veel gevraagd muziekpedagoog en gaf directie cursussen in Italië, Spanje, Singapore en Australië. Alhoewel Cober zelf in 1996 liet optekenen: "Dirigeren kun je niet leren"! Zijn voorbeeld volgend is het duidelijk dat je er jong mee moet beginnen om ervaring op te doen. Zijn kennis en kunde gaat gelukkig niet verloren.

De Vrienden van het WMC komen gebaseerd op het bovengenoemde tot de volgende overwegingen:

  1. Jan Cober geniet grote nationale en internationale reputatie in het vakgebied van de harmonieblaasmuziek;
  2. Jan Cober heeft door zijn repertoirekeuze, zijn uitvoeringen een zeer belangrijke en beslissende bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de concertwedstrijden in de concertafdeling sectie harmonie van het WMC.
  3. Jan Cober beschikt over uitstekende pedagogische en muzikale talenten die hij al meer dan 30 jaar ook internationaal ten behoeve van vooral de Harmoniesector indrukwekkend inzet.
  4. Jan Cober is regelmatig als dirigent en adviseur aanwezig in de HaFaBra-sector en heeft grote affiniteit met die amateur muzieksector.

Juist de Vrienden van het WMC willen u hier danken en huldigen voor deze verdiensten met betrekking tot de HaFaBra-sector en bovenal wat u tijdens de vele WMC met diverse harmonieën hebt laten horen en ons Vrienden hebt doen genieten. Wij hebben zeer veel waardering voor uw werk.

Met grote meerderheid van stemmen hebben de Vrienden van het WMC in hun vergadering reeds op 18 november 2006 besloten Jan Cober te benoemen tot persoon van verdienste van de Vereniging Vrienden van het WMC. Van harte proficiat!

Heer Cober mag ik u verzoeken naar voren te komen om het beeldje "Persoon van Verdienste", de oorkonde en felicitaties in ontvangst te nemen. Het fraaie bronzen beeldje is gemaakt door edelsmid Bert Kreijen uit Kerkrade.

Maastricht/Kerkrade/Boxmeer, 10 mei 2008.

Mr. W.B.J. Goossens, Voorzitter Vrienden van het WMC
Mr. P. A. van Oort, Secretaris Vrienden van het WMC.