• Showband Corio Heerlen

 • Wedstrijden Rodahal

 • WMC Kerkrade 6 t/m 30 juli 2017

 • Parkstad Limburg Stadion

 • De Rodahal

Taal

Login Formulier

De leden van de Vrienden van het WMC hebben in de vergadering van 29 november 2008 George Oliveiro uit de VS benoemde tot persoon van verdienste. Zijn installatie heeft plaatsgevonden gedurende het WMC 2009 op 12 juli 2009 in het Parkstad Limburg Stadion te Kerkrade.

Laudatio George Oliviero, USA

Dames en Heren, Muziekliefhebbers,
Als vicevoorzitter van de Vereniging Vrienden van het WMC wil ik graag het woord richten tot internationaal jurylid George Oliviero hier aanwezig.
Ik word vergezeld door onze penningmeester de heer John Smeets.
Het is een traditie van de Vrienden van het WMC om tijdens het WMC een persoon met bijzondere verdiensten in de Hafabra-sector en een persoon met internationale verdiensten voor de Mars-, Marsparade- en Showwedstrijden in het zonnetje te zetten en te huldigen.
Voor de Marsparade- en Showwedstrijden staan we hier in het prachtige Parkstad Limburg stadion om het bekende jurylid George Oliviero uit de USA vanwege zijn vele internationale verdiensten voor de Marsparade- en Showwedstrijden maar niet minder voor zijn grote verdiensten binnen het WMC te huldigen.
Geachte George Oliviero, muziekvrienden binnen en buiten het WMC.

George Oliviero is een vooraanstaand internationaal jurylid bij de (DCI) Drum Corps International Marching Music’s Major League en bij de Winter Guard International (WGI). George Oliviero is ook hier in Kerkrade een zeer gewaardeerd jurylid bij reeds vier opeenvolgende WMC edities. Dat op zich al is zeer bijzonder en het heeft alles te maken met zijn uitzonderlijke kwaliteiten als jurylid. George Oliviero geniet op het gebied van de Marsparade- en Showwedstrijden ook als docent/opleider van juryleden en als ontwerper van nieuwe jurymethodieken, juryhandboeken en jurysystemen internationaal zeer grote faam.

1. Onderwijzer en Mars- en Showcompetities USA

George Oliviero woont in Walnut Creek, California USA, zijn arbeidzaam leven stond eerst en vooral in het teken van onderwijs geven.
Oliviero is nu nog een High School Teacher in James Logan High School in Union City.
Vroeg werd hij gegrepen door een niet te genezen virus van de Marsparade- en Showwedstrijden en de geweldige competities in deze sector in de USA.
Oliviero doorliep van jongs af aan de uiteenlopende functies in de korpsen, bands and Guards uit zijn geboorteplaats, ondermeer in The Statesmen (Everett, Massachussetts), The Cambridge (Massachusetts) Caballeros, en St. Kevin's Emerald Knights (Dorchester, Massachusetts).
Amerika is zoals u weet het Mekka van de Marsparade- en Showwedstrijden.
Daarna was Oliviero instructeur voor Bands met zeer veel succes zoals de Boston Crusaders, The 27th Lancers en een groot aantal andere bands.
Maar Oliviero wilde meer en ging zich verdiepen in de jurywereld en het jureren.

DCI vanaf 1974
Drum Corps International Marching Music’s Major League

Zijn vakmanschap bleef niet onopgemerkt en in 1974 werd hij jurylid bij de DCI voor het visuele aspect en in 1975 jureerde Oliviero zijn eerste Wereldkampioenschap voor de DCI.
Vanaf 1974 werkte Oliviero ook aan een standaard boekwerk voor jureringsystemen dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt. Bij de ontwikkeling daarvan werkte hij nauw samen met andere juryleden en Bandinstructeurs om een aanvaardbaar, uniform basissysteem op te zetten.
Oliviero werkt voortdurend aan het verbeteren van jurytechnieken en zorgt voor dat een best mogelijke opleiding voor juryleden vooral op het gebied van de visuele aspecten in bij de Marching- en Showwedstrijden.
Het is niet voor niets dat George Oliviero tevens directeur van het opleidingsinstituut voor juryleden van de DCI is geworden.
Oliviero was acht jaar voorzitter van de Sectie Visueel van de DCI en hij was binnen de DCI lid van diverse werkgroepen voor de wedstrijden, onderwijs en jurering

Oliviero was evenzo voorzitter van de Massachusetts Judges Association en lid van de wedstrijdcommissie van Bands in The United States.
George Olivieor werkte niet alleen binnen de DCI.

WGI vanaf 1978
Winter Guard International

In 1978 start de jurycarrière voor Oliviero bij een andere afdeling van de Showwedstrijden dat van de Winter Guard International (WGI). Oliviero is nog steeds lid van (Judge Championship team), de kampioensjury van de WGI.
Niet onvermeld mag blijven dat hij voor dit instituut de WGI alsmede voor de DCI ook in Nederland diverse juryleden opleidde.

George Oliviero geeft veel clinics over de wijze van jureren en het inrichten van het jurysysteem voor de Marching- en Showwedstrijden.

Internationaal wordt George Olviero aangemerkt als een icoon en groot deskundige op het vakgebied van jureren van Bands in de internationale Marsparade- en Showwedstrijden.

2. Jurylid en het WMC Kerkrade

In 1997, 2001 en 2005 maakte George Oliviero deel uit van het Juryteam dat jureert bij de Marsparade- en Showwedstrijden tijdens het WMC in het Roda Stadion en nu in het Parkstad Limburg stadion.
Ook dit jaar 2009 is George Oliviero voor de vierde keer jurylid in de internationale jury bij het WMC voor de Marsparade- en Showwedstrijden.
Het is een unicum in de geschiedenis van het WMC dat een jurylid in vier opeenvolgende WMC-edities optreedt.
Dat heeft te maken met zijn deskundigheid en zijn kwaliteit en eerlijkheid van jureren.
George Oliviero doet het toch maar.
Bij eerdere WMC-edities stond Oliviero aan de basis van een nieuw internationaal jurysysteem specifiek voor het WMC.
Oliviero was daarbij inhoudelijk adviseur bij de totstandkoming van de nieuwe WMC-wedstrijd opzet in de Marsparade- en Showwedstrijden.
Ook in de WMC-wandelgangen ondervindt Oliviero vanwege zijn uitstekende vooral wijze inzichten en zijn uitstekende wijze van communiceren en zijn vriendelijke opbouwende wijze van jureren bij vriend en vijand veel waardering.

3. Jurylid en gastdocent

George Oliviero werkt voortdurend aan het verbeteren van jurytechnieken en zorgt voor de beste mogelijke opleiding voor juryleden vooral op het gebied van de Visuele aspecten bij de Marching- en Showwedstrijden.
Hij treedt daarbij zowel in Amerika als daarbuiten – ook in Nederland – op als docent en gastdocent in cursussen en andere vormen van kennisoverdracht.

4. Hall of Fame

George Oliviero is voor zijn jurywerk en opbouwende vernieuwende inzichten in het vakgebied van de Marsparade- en Showwedstrijden reeds meerdere malen onderscheiden:

 • Hall of Fame Massachusetts Drum Corps.
 • 1992 Hall of Fame van de DCI.
 • 2004 Winter Guard International Hall of Fame.
 • 2004 Color Guard (Netherlands) Hall of Fame.
 • 2005 Ambassadeur van het WMC.
 • 2009 Persoon van Verdienste Vrienden van het WMC.

Conclusie

De Vrienden van het WMC komen gebaseerd op het bovengenoemde tot de volgende overwegingen:

 1. George Oliviero geniet grote nationale en internationale reputatie in het vakgebied jureren van de Marsparade- en Showwedstrijden;
 2. George Oliviero heeft door zijn ontwikkeling en creatie van standaardhandboeken voor het jureren, een zeer belangrijke en zeker bij het WMC beslissende bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een evenwichtig niveau van jureren bij de Marsparade- en Showwedstrijden.
 3. George Oliviero beschikt over uitstekende pedagogische en didactische talenten die hij al meer dan 40 jaar zowel in de USA als ook internationaal ten behoeve van de Marsparade- en Showwedstrijden inzet.
 4. George Oliviero is regelmatig als opleider en adviseur voor juryleden aanwezig in de internationale Marsparade- en Showsector maar ook in Nederland en heeft grote affiniteit met die Marsparade- en Showsector van het WMC.

De Vrienden van het WMC willen U George Oliviero danken en huldigen voor deze verdiensten met betrekking tot de Marsparade- en Showsector.
Wij hebben zeer veel waardering voor uw werk.

Met algemene stemmen hebben de Vrienden van het WMC in hun vergadering op 29 november 2008 besloten George Oliviero te benoemen tot persoon van verdienste van de Vereniging Vrienden van het WMC. Van harte proficiat!


Op het podium, 2e van links George Oliviero; met papieren en microfoon Leo Knebel (foto Willy Erkens)

Geroge Oliviero mag ik u verzoeken naar voren te komen om dit fraaie bronzen beeldje gemaakt door edelsmid Bert Kreijen uit Kerkrade voortstellende "Persoon van Verdienste", de ondertekenende oorkonde en onze felicitaties in ontvangst te nemen.

Kerkrade/Boxmeer 12 juli 2009.

Leo Knebel, vicevoorzitter Vrienden van het WMC
Mr. Wim Goossens, voorzitter Vrienden van het WMC