• Showband Corio Heerlen

  • Wedstrijden Rodahal

  • WMC Kerkrade 6 t/m 30 juli 2017

  • Parkstad Limburg Stadion

  • De Rodahal

Taal

Login Formulier

Laudatio

Dames en Heren, Muziekliefhebbers,
Als Voorzitter van de vereniging Vrienden van het WMC wil ik graag het woord richten tot maestro Sef Pijpers sr. Naast mij ziet u onze secretaris de heer Piet van Oort.

Ik spreek Sef Pijpers sr. graag toe in verband met een voorgenomen huldiging van zijn persoon. Het is namelijk een goede gewoonte van de Vrienden van het WMC om tijdens een WMC of Mini-WMC een musicus met bijzondere verdiensten in de HaFaBra sector te eren. Prominente musici gingen Sef Pijpers sr. voor, zo verzeker ik u.

Bij uw uitverkiezing in onze algemene ledenvergadering al in juni 2010! hadden we geen rekening gehouden met het feit dat deze inhuldiging vertraging opliep.  Dat spijt ons maar nu is het dan zover. Vooral veel dank aan onze muziekvriend en lid van onze Vereniging Jef Jacobs en de Koninklijke Harmonie St. Cecilia MHEER die een en ander vandaag mogelijk maakten hier in MHEER, Dank .

Maestro Sef Pijpers , levensgezellin Leonie Clahsen, zoon Bert, muziekvrienden binnen en buiten het WMC.

Sef Pijpers is een bijzonder musicus in hart en nieren, met vele kwaliteiten. Een viertal facetten, musicus/hoornist, zanger-basbariton, dirigent en docent/opleider, zal ik hier vanavond kort belichten.

1. Musicus/hoornist
Sef Pijpers is geboren in de eind twintiger jaren (1929) van de vorige eeuw in Beek, jawel in de Harmoniezaal, hoe kan het ook anders. Muziek was daardoor natuurlijk met de paplepel ingegeven en de voorliefde van Sef Pijpers  gold aanvankelijk de trompet, maar hij werd wat later bekeerd tot de hoorn.

De dirigentenopleiding kreeg Sef Pijpers goeddeels via cursussen die door de Nederlandse Radio Unie, de voorloper van de Nederlandse Omroep Stichting georganiseerd werden. Daar studeerde Sef Pijpers  bij de Amerikaan Dean Dixon en de Italiaan Franco Ferrara

Van 1950 tot 1979 was Sef Pijpers sr. hoornist bij het Brabants Orkest. Dat spelen ging hem goed af zodanig dat hij een positie in Zwitserland als solohoornist kon aanvaarden, maar Sef Pijpers  bleef gelukkig in Nederland.

2. Zanger Bas-Bariton
Veel minder bekend - zoals gezegd - is het talent van Sef Pijpers  als solozanger. Hij was Basbariton en soleerde ook bij het Brabants Orkest,  maar dat is wel een tijdje geleden. Daarover is mij helaas te weinig bekend. Maar in elk geval soleerde Sef Pijpers ook met de begenadigde tenor Jacques Gelissen.

3. Dirigent
Als dirigent heeft Sef Pijpers  een grote staat van dienst en faam opgebouwd. In 2004 was Sef Pijpers 50 jaar dirigent.
Sef Pijpers dirigeerde in Nederland bij de volgende symfonieorkesten: Het Brabants Orkest, Het Limburgs Symfonie orkest en het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest.

-Beroemd en baanbrekend waren de promconcerten die Sef Pijpers  in de zeventiger jaren gaf met Het Brabants Orkest met als gasten Trio Louis van Dijk, de popgroepen Focus en Ekseption en kleinkunstartiesten als Cox en Halsema, Jasperina de Jong en Conny Stuart. Dat waren andere tijden.

-Bovenal dirigeerde Sef Pijpers meer dan een vijftiental harmonie- en fanfareorkesten.  De faam van dirigent reisde Sef Pijpers sr. vooruit en die faam genoot hij terecht met zeer uitgekiende en bovenal muzikale uitvoeringen.

In 2004 was Sef Pijpers 50 jaar dirigent. Maar volgens mijn gegevens was u toen reeds 51 jaar dirigent en dan rekening ik de schnabels in uw jeugd niet mee.  In totaal was Sef Pijpers  maar liefst 55 jaar dirigent.

Het dirigent zijn is voor Sef Pijpers de artistieke kant van zijn leven. De dirigent, de man met een roeping. En Sef Pijpers is gegeven de klinkende resultaten over een lange periode zeker geen roepende in de woestijn gebleven!

Sef Pijpers verwierf faam als dirigent ook tijdens het WMC. Als toehoorder ging je er echt voor zitten als Sef Pijpers op de bok aantrad.

Een rustige wijze van dirigeren, verfijnd musiceren en vooral boven de materie staande, dat zijn elementen die mij daarbij opvielen. Bovendien Sef Pijpers was nooit te beroerd tussen ons Vrienden in de Rodahal te komen zitten met de nodige gesprekken als resultaat.  De loopbaan als dirigent begon voor Sef Pijpers in 1953 bij de Koninklijke Harmonie St. Caecilia uit Beek.

1. Koninklijke Harmonie St. Caecilia uit Beek (1953-1959) en van (1989-1993).

Sef Pijpers sr. startte zijn dirigentschap bij de Koninklijke Harmonie St. Caecilia uit Beek. Hij was daar in twee periodes actief te weten 1953-1959 en later 1989-1993. Reeds in 1954 was Sef Pijpers met deze harmonie op het WMC in de afdeling Uitmuntendheid actief en hij behaalde 102 pnt., een 1e prijs met promotie. In de eerste periode behaalde Sef Pijpers met deze harmonie twee landskampioenschappen in 1955 (Ere) en 1957 (Superieur).  In 1959 op het WMC behaalde Pijpers 327 pnt 1e prijs met Lof (Superieur), waar het Nationaal Jeugdorkest uit Tel-Aviv en Harmonie St. Michael uit Thorn zeer hoog scoorden. 

2.Koninklijke Harmonie St. Cecilia Haarsteeg (1956-1960).

In 1956 trad Sef Pijpers in Haarsteeg aan. De professionele aanpak onder leiding van Sef Pijpers had onmiddellijk grote gevolgen voor het orkest. De leerling-opleiding werd sterk verbeterd, er werden meer eigentijdse composities gespeeld en de orkestkwaliteit ging met sprongen vooruit. Onder zijn leiding werden in de hoogste KNF-afdeling een reeks van opvallende successen geboekt. Vele eerste prijzen met lof en een deelname aan het KNF-topconcours heeft St. Cecilia aan Sef Pijpers te danken.

3. Koninklijke Harmonie van Thorn (1959-1963) en (1971-1984).

Sef Pijpers sr. dirigeerde zeer succesvol in twee periodes de Koninklijke Harmonie van Thorn (1959-1963) en (1971-1984).

Sef Pijpers sr. was eminent winnaar met 297,5 pnt. in 1959 op het wereldconcours in Bree, België.

Het was in 1962 dat ik Sef Pijpers  reeds bewonderde op het WMC toen nog in de grote tent te Kerkrade. Er was zware concurrentie van de Banda Primitiva uit Liria en een ongelijke strijd met het ongenaakbare Jeugdorkest uit Israel (Israël Gadna Youth Orchestra). Maar Met Thorn behaalde Sef Pijpers  wel een eerste prijs met lof der Jury, 500 of 534 pnt – de analen zijn niet eenduidig - en Thorn werd in 1962 tevens nationaal Kampioen.

Sef Pijpers reeg in de tweede periode met Thorn zeven landskampioenschappen aaneen en hij was in 1982 glorieus winnaar van de Certamen,  seccion Primera, in Valencia.

4.Fanfare St. Joseph uit Meers-Elsloo (1963-1979).

Met Fanfare St. Joseph uit Meers behaalde Sef Pijpers sr. op het WMC in 1966 de wereldtitel met 327 pnt. met onder meer de Rhapsodie in Brass van de Nieuw-Zeelandse componist Dean Goffin. In 1965 was Pijpers reeds kampioen van Nederland met deze fanfare.

5. Fanfare Sint Lambertus Gemonde (1979-1983).

Sef Pijpers sr. was een korte peiode dirigent van Fanfare Sint Lambertus Gemonde. In 1981 op het concours te Goirle werd een eerste prijs met 311 punten met promotie naar de ere afdeling behaald o.l.v. Sef Pijpers. Tevens volgde een uitnodiging voor de landskampioenschappen in Etten Leur. En op 23 januari in 1982 behaalde Sef Pijpers  met 316 punten het landskampioenschap in de afdeling uitmuntendheid, wat de blauwe wimpel opleverde.

6. >Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug (1984-1991).
Sef Pijpers sr. trad ook met de Harmonie Wilhelmina Glanerburg aan op het WMC in 1985,  322,5 pnt. Een resultaat van geweldige titanenstrijd met de Kon. Philharmonie Bochholz, Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning Beek en Donk, St. Cécile uit Eysden en niet te vergeten Sociedad Musical de Alzira uit Spanje.  Met Figures Sonores van Badings en Poeme de Feu van Ida Gotkovski werd voortreffelijk gemusiceerd. Vier jaar later in 1989 op het WMC behaalde Pijpers  339 pnt. Er was wederom moordende concurrentie, maar met onder meer Briliante Symphonie I. Gotkovski en Chanson de Mountain van Elgar in een bewerking van laureaat Johan de Meij bleef Pijpers  glorieus op de been.

7. Harmonie St. Petrus en Paulus Wolder, Maastricht (1990-2001).
Sef Pijpers sr. was geruime tijd dirigent bij St. Petrus en Paulus uit Wolder/Maatsricht. In 1993 op het WMC in de 1e Divisie boekte Sef Pijpers  met 343 pnt een 1e prijs met Lof. Ik schreef in mijn boekje absoluut te weinig met een prachtig werk van „Suite The Bolt“ van Dimitrij Sjostakovitsj. Inspirerende muzikale uitvoering noteerde ik verder.

In 1997 op het WMC 350 pnt. behaalde Pijpers  een 1e prijs met Lof en wird wereldkampioen in de Eerste Divisie, met onder meer Don Juan van R. Strauss.

In 2001 wederom deelname aan het WMC  met een klinkend resultaat, 93.83 pnt. in de concertafdeling, onder meer met Poeme de Feu van Ida Gotkovski en de Fourth Symphonie van Alfred Reed.

8. Koninklijke Harmonie Lentekrans (1994-2002).
Op het mini-WMC 1995 wird Sef Pijpers sr. voortreffelijk tweede na de Kon. Philharmonie Bochholz met 353.5 pnt. Op het Mini-Wmc in 1999 was de Koninklijke Harmonie Lentekrans onder leiding van Sef Pijpers  een zeer terechte winnaar in de concertdivisie met 94,25 pnt. , met een fantastische uitvoering van Daphnis et Chloé van Maurice Ravel in een arrangement van Sef Pijpers.  Sef Pijpers   bleef de Harmonie St. Michael van Thorn nipt voor.

9. Andels fanfare Corps, Andel. (2005-2007). Gedurende een korte periode was Sef Pijpers sr. actief in Andel.

10. Het nationale Jeugd Fanfareorkest
Ook dit orkest stond ook onder leiding van Sef Pijpers sr. .

11. Harmonieorkest van het Conservatorium van Maastricht.
Natuurlijk mag het Harmonieorkest van het Conservatorium van Maastricht niet vergeten worden. Met name moeten hier de uitgebrachte Cd’s genoemd worden die Sef Pijpers sr. met dit gezelschap opnam.

12. Brabants harmonieorkest (2004) naar de Certamen in Valencia. Met dit regio orkest ging Sef Pijpers sr. terug naar de plek waar hij met Thorn in 1982 zegevierde.

13. Symphonic Impulse.
Van dit instituut, het bestaat ruim tien jaar, zijn mij helaas geen gegevens rondom Sef Pijpers sr. bekend.

14. Fanfare St. Caecilia Schimmert (1977-2002).
Een heel bijzondere positie en een bijzondere band had Sef Pijpers sr. als supervisor van  Fanfare St. Caecilia Schimmert (1977-2002). Sef Pijpers heeft 25 jaar lang in die hoedanigheid bijgedragen tot een enorme muzikale groei – van derde naar concertafdeling – die Fanfare St. Caecilia in drie decennia heeft doorgemaakt. In 2004 werd het 50-jarig dirigentschap van Sef Pijpers met een groots concert onder zijn leiding juist met deze fanfare gevierd.

15. Brass Band Limburg, Stein. In 1989 treffen we Sef Pijpers  aan op het WMC met dit gezelschap en wel met 318,5 pnt.
In de keuze van het repertoire bleef Sef Pijpers sr. voorstander en promotor van kwalitatief hoogstaande originele blaasmuziek.  Natuurlijk speelde hij met zijn orkesten goede bewerkingen van de symfonische muziek. Met Thorn speelde Sef Pijpers in 1962 op het WMC onder meer Les Préludes van Liszt, ja en ook met veel flair de Piet Hein Rhapsodie van Peter Van Anrooy.

Tijdens de verdere WMC-uitvoeringen stonden grote werken op het programma, die reeds genoemd zijn.  

4. Docent/opleider

Sef Pijpers sr. was Hoofdvakdocent HAFA-directie in Maastricht en in Enschede.
Doceren en kneden van een nieuwe generatie dirigenten was een andere roeping van Sef Pijpers. Het doorgeven van zijn kennis, kunde en passie voor de blaasmuziek is daarbij leidend.

Sef Pijpers kneedde zeer veel leerlingen tot dirigent onder meer Frenk Rouschop, Fried Dobbelstein, Jack Otten, Lute Hoekstra, Steven Walker, René Pisters, Hennie Pastoor, Frank Steeghs, Jan van der Sanden, Andreas van Zoelen, Frank de Vuyst. Daardoor was Sef Pijpers vanuit zijn docentschap mede in staat direct en indirect een adviserende en muzikale stempel te drukken op de ontwikkeling, de promotie en het niveau van de blaasmuziek in het binnen- en buitenland.

Voor zijn grote verdiensten voor de blaasmuziek werd Sef Pijpers  in 1987 onder meer onderscheiden met de Prijs van de Nederlandse Blaasmuziek en Sef Pijpers  is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De Vrienden van het WMC komen gebaseerd op het bovengenoemde tot de volgende overwegingen:

A.Sef Pijpers sr. geniet grote nationale en internationale reputatie en bekendheid in het vakgebied Harmonie en Fanfare;
B. Sef Pijpers sr. geniet zeer grote reputatie als dirigent van talrijke (15) harmonie- en fanfareorkesten in Nederland.
C.Sef Pijpers sr. heeft met fantastische uitvoeringen met zijn orkesten ook tijdens het WMC menigmaal de harten van de muziekliefhebbers gestolen en is daarbij een groot promotor van verantwoorde blaasmuziek in de gehele muziekwereld en heeft door zijn repertoirekeuze een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van verantwoorde maar ook speelbare muziek voor Harmonie en Fanfare.
D.Sef Pijpers sr. beschikt over uitstekende pedagogische en muzikale talenten die hij met verve meer dan 55 jaar ten behoeve van bovenal de Harmonie- en Fanfare sector heeft uitgedragen en indrukwekkend heeft ingezet.
E.Sef Pijpers sr. heeft last but not least grote affiniteit met de amateur blaasmuzieksector.

De Vrienden van het WMC willen Sef Pijpers sr. danken en huldigen voor deze verdiensten met betrekking tot de HaFaBra-sector.
Wij hebben zeer veel waardering voor uw werk en uiteraard genoten van uw uitvoeringen.
Met algemene stemmen hebben de Vrienden van het WMC in hun vergadering van 2 juli 2010 besloten Sef Pijpers sr. te benoemen tot persoon van verdienste van de Vereniging Vrienden van het WMC. Van harte proficiat!

Sef Pijpers mag ik u verzoeken naar voren te komen om dit fraaie bronzen beeldje gemaakt door edelsmid Bert Kreijen uit Kerkrade (voorstellende “Beweging”), de oorkonde en onze felicitaties in ontvangst te nemen.

Bloemen zijn er voor Leonie. U deelt mede in deze hulde.

Kerkrade/Boxmeer/MHeer, 22 april 2012.  Harmoniezaal 20.45 uur.
Mr. Wim B.J. Goossens, Voorzitter Vrienden van het WMC